Gå direkt till innehåll
Camilla Läckberg med Maja Gräddnos och Pelle Svanslös
Camilla Läckberg med Maja Gräddnos och Pelle Svanslös

Pressmeddelande -

Camilla Läckberg köper rättigheterna till Pelle Svanslös

Pelle Svanslös har varit en älskad barnbokskaraktär sedan han skapades av Gösta Knutsson på 30-talet. Nu kliver Sveriges största nutida författare Camilla Läckberg in som delägare i varumärket för att utveckla det vidare.
Det känns fantastiskt roligt att få vara med och förvalta Pelle Svanslös och ta med honom in i framtiden. Jag vill att barn över hela världen ska få ta del av hans äventyr, säger Camilla Läckberg.

Pelle Svanslös skapades av Gösta Knutsson 1939 och räknas numera som en riktig klassiker inom svensk barn- och ungdomslitteratur. Nu inleds den största satsningen på barnbokskaraktären sedan Gösta Knutssons sista bok gavs ut 1972. Bakom satsningen står Parks and Resorts, och Camilla Läckberg, som går in som ny delägare i varumärket.

– Vi vill utveckla hela Pelles universum och ta vidare de värderingar som Pelle Svanslös står för in i 2000-talet. Vi ska göra Pelle tillgänglig för barn och vuxna i alla åldrar på alla platser. Han skall finnas där dagens barn spenderar sin tid; och det betyder hög digital närvaro på alla plattformar, filmer, TV-serier, spel och självklart böcker och magiska fysiska miljöer i nöjesparker, säger Mattias Banker på Parks and Resorts.

Camilla Läckberg ansluter till satsningen på Pelle Svanslös för att vara med och skapa tidlösa historier som etablerar varumärket även utanför Sveriges gränser. Hon kommer att skriva nya berättelser och ta fram nya karaktärer men samarbetet handlar inte bara om skrivande. Hon kommer även att vara med och utveckla hela konceptet.

– Pelle Svanslös är en makalös barnboksfigur och jag vill hjälpa till att skapa nya sammanhang för karaktären och historierna. Värderingarna i grundberättelsen om Pelle Svanslös är högaktuella idag och inte bara i Sverige, säger Camilla Läckberg.

Den nya satsningen handlar om att göra Pelle Svanslös tillgänglig för fler barn och unga. Förvärvet av varumärket Pelle Svanslös är ett naturligt steg för Läckberg, som har visat en enastående förmåga att skapa engagerande och populära berättelser. Hennes passion för litteratur och starka berättarröst kommer att ge Pelle Svanslös nya dimensioner och säkerställa att den älskade kattens äventyr lever vidare i många år framöver.

Tillsammans med Camilla Läckberg vill Parks and Resorts skapa ett helt nytt mediehus kopplat till Pelle Svanslös.

– Sverige har skapat så många fantastiska karaktärer för barn under så många år, men ofta stannar de i originalkaraktären. Världen förändras, barn blir smartare och det måste våra karaktärer också bli. Att vidareutveckla våra svenska klenoder gör så att de blir relevanta i kommande generationer. Nu är det dags för Pelle och hans vänner att bli relevanta igen, med en stor dos humor, men utan att tappa det historiska ansvaret, säger Mattias Banker.

Rättigheterna till Pelle Svanslös ligger samlade i bolaget Sagogränd genom ett avtal med Gösta Knutssons bortgångna änka Erna Knutsson. Sagogränd är i sin tur ett helägt dotterbolag till No Tail AB som ägs av Mattias Banker, Camilla Läckberg, Christer Fogelmarck och Parks and Resorts

För vidare information vänligen kontakta:

Pelle Svanslös, licens och rättigheter

Malkolm Banker malkolm@pellesvanslos.se

Camilla Läckberg, press

Lili Assefa lili@assefa.se

Relaterade länkar

Ämnen


Parks and Resorts är Nordens ledande aktör inom upplevelseindustrin. I gruppen ingår några av Sveriges mest populära resmål; Gröna Lund, Kolmården, Furuvik och Skara Sommarland. Utöver att leverera skratt och upplevelser till ca 3 miljoner besökare årligen, driver Parks and Resorts en rad olika forsknings- och bevarandeprojekt för utrotningshotade arters fortlevnad. Sedan 2012 har koncernen en egen serviceakademi där alla säsongsanställda utbildas i service och gästmöte. Parks and Resorts omsätter drygt 1,4 mdr SEK per år.

Kontakter

Pressansvarig

Presskontakt 010-708 91 04